Tabakologe

Mijn naam is Kathleen Peetroons.  Tijdens mijn vroegere loopbaan als zelfstandig verpleegkundige werd ik dagelijks  geconfronteerd met de hoge morbiditeit en mortaliteit ten gevolge van roken.  Vanuit het besef dat stoppen met roken heel veel ziekte en leed kan vermijden, groeide de  interesse om mensen te begeleiden, te motiveren en te adviseren bij rookstop.  In  2016 voltooide ik de interuniversitaire opleiding ‘Tabakologie en rookstopbegeleiding’ aan de VRGT in Brussel. Sindsdien ben ik werkzaam als tabakologe en verbonden aan verschillende huisartsen- en psychologenpraktijken.

Stoppen met roken is voor velen erg moeilijk. Onderzoek wijst uit dat begeleiding door een tabakoloog de kans op rookstop en definitief rookvrij zijn enorm verhoogt. Tijdens een individueel verschillend aantal, (meestal een 6-tal), rookstopconsultaties  doorlopen we vier fasen : voorbereiding tot rookstop, opstellen van een stopplan, het feitelijke stoppen met roken, behouden rookvrij te zijn. Dit alles aan jou persoonlijk aangepast en volgens jouw tempo. Tijdens het intakegesprek exploreren we o.a. je rookprofiel, rookgeschiedenis, lichamelijke en psychische dependentie. We bespreken je motivatie, zelfvertrouwen en hoe deze verhoogd kunnen worden. We onderzoeken gewoontegedrag en welke voor jou triggers zijn om te roken. Volgende sessies wordt besproken welke vormen van gedragsondersteuning en /of medicamenteuze ondersteuning jou het meest aanspreken. We stellen een rookstopplan op. We werken samen een persoonlijke strategie uit om te ontwennen van nicotine. Je krijgt allerhande ‘rook gerelateerde’ informatie die nuttig en vaak zelfs noodzakelijk is bij rookstop. We bespreken o.a. moeilijke situaties en craving, en hoe er mee om te gaan. We focussen op terugvalpreventie, het duurzaam rookvrij blijven en het zich vereenzelvigen met de ex-roker identiteit.

 

Je kan in huisartsenpraktijk Balans terecht voor rookstopbegeleiding op woensdag van 16u30 tot 20u30.

Een afspraak hiervoor kan je telefonisch maken (0487 686405) of per mail (kathleen.peetroons@telenet.be) of via de huisartsen.

 

Rookstop consultaties worden gedeeltelijk door de Vlaamse Overheid vergoed.

De persoonlijke bijdrage voor de cliënt bedraagt 30 €/ consult (1e en 2e consult) en 15 €/ consult (vanaf het 3de consult)

Voor cliënten die recht hebben op een verhoogde terugbetaling:  4 €/ consult (1e en 2e consult) en 2 €/ consult (3e en 4e consult)

Voor jongeren (tot 21 jaar) worden de rookstopconsultaties volledig (4 uur/jaar) door de Vlaamse Overheid vergoed.

2018-01-25T14:05:48+00:00 januari 22 - 2018|